Wat is een opstelling?

Een opstelling is een methode om duidelijkheid te krijgen over het krachtenveld dat aan het werk is op de achtergrond van een vraagstuk waar iemand mee zit. Tijdens een opstelling worden alle elementen die ermee te maken hebben in de ruimte neergezet om te kijken wat de relaties zijn tussen deze elementen en hoe ze beter kunnen samenwerken.

Tijdens het yoga & opstellingen weekend retraite in februari 2018 in Twente doen we opstellingen in kleine groepjes. Ieder van ons ontwikkelt patronen en beschermingsmechanismen door opvoeding, omstandigheden en levenservaringen, waardoor we steeds verder van onze kern afraken. Als we in bewustzijn groeien, komt het verlangen terug om onze essentie weer te voelen. Wie we werkelijk zijn, waar we blij van worden vrij van angsten en onzekerheid. Tijdens ons retraite weekend gaan we met dat thema aan de slag, waarbij opstellingen als een van de tools wordt ingezet.

Ik heb geen probleem. Heeft een opstelling dan wel zin?

Je hoeft niet perse iets als een probleem te ervaren om iets aan een opstelling te hebben. Als je benieuwd bent over hoe bepaalde zaken zich kunnen ontrollen in de toekomst en als je daar bewust bij stil wilt staan, is het heel zinvol een opstelling te doen. Ook bij moeilijke keuzes waarbij bijvoorbeeld drie alternatieven bestaan, kan een opstelling heel verhelderend werken. Dit kunnen keuzes zijn in je persoonlijke leven, maar opstellingen werken ook heel goed bij keuzes op het gebied van bijvoorbeeld partnerrelaties, keuzes tussen twee banen of keuzes tussen twee mogelijke overnamekandidaten in het bedrijfsleven.

Gedegen methode

De opstellingen methode is 35 jaar geleden aanvankelijk ontwikkeld als familieopstellingen maar al snel bleek dat de basisprincipes toepasbaar waren op alle systemen waarin mensen met elkaar verbonden zijn en ook op ons eigen ‘interne systeem’ (= innerlijke krachtenveld). De methode wordt veelvuldig toegepast door therapeuten, coaches, psychologen etc. en geeft vaak op een hele heldere wijze inzicht aan de cliënt. Vooral omdat het een belevingsgerichte methode is, uit het hoofd, in het hart.